Kurser​

​Kommende foredrag:

Aktiv imagination som sjælelig navigationskunst
-​en 4-måneders lang (hybrid) opdagelsesrejse

Kære venner!

Det er med stor fornøjelse, at vi kan byde velkommen ombord til endnu en imaginal opdagelsesrejse…

I sjælens rige ligger et mytisk landskab gemt; en glemt verden af ufortalte historier og symbolske skikkelser, der kalder på at få form. Aktiv imagination er den ældgamle kunst, der leder os på vej ind i disse uudforskede sjælelige regioner, og som inviterer os ind i en dyb og underfundig dialog med psykens mytopoetiske dybder

Som udtænkt af C.G. Jung er aktiv imagination en transformativ praksis, der forsøger at bygge bro mellem det bevidste og det ubevidste, og som derigennem giver os mulighed for at erfare og udtrykke den visdom og symbolske mening, der ligger gemt i sjælen.

Aktiv imagination er både en meget receptiv og på samme tid intentionel praksis, hvorigennem vi forsøger at engagere os med sjælens virkelighed, og hvor drømme, fantasier, symboler m.m. kan blive til levende dynamiske erfaringer. I løbet af rejsen, kan vi f.eks. møde arketypiske skikkelser og mytiske væsner, der rummer indsigt og visdom, eller fraspaltede dele af os selv, der venter på at vende hjem med helbredende gaver.

Hvis vi nærmer os dette arbejde med ydmyghed og oprigtighed, er det en vej til at kultivere et konstruktivt og kreativt forhold til det ubevidste og dermed forvandle den måde vi ser os selv og verden på.

Kurset er bygget op omkring Jungs egen optagelse af aktiv imagination og sjælens virkelighed, som den kommer til udtryk i “Den Røde Bog” (Liber Novus). Hvert modul vil have en teoretisk del online, hvor du bliver præsenteret for filosofien bag aktiv imagination, og hvor vi sammen vil diskutere, hvordan det forholder sig til vores liv og tid. Hvert modul indeholder samtidig en praktisk del, hvor vi mødes fysisk og øver os i hvordan man lytter til det ubevidste, engagerer sig med det, og ikke mindst; hvordan vi giver det form og integrerer de gaver vi modtager i vores hverdag.

På denne måde fungerer kurset både som en teoretisk og praktisk introduktion, der kan hjælpe os med at finde vores egen vej med aktiv imagination, og dermed blive mere garvede i den ældgamle kunst, som det er at navigere på sjælens hav.

Kursusindhold:

 1. Erfaringsbaserede øvelser: Dyk ned i øvelser, der har til formål at uddybe og udforske dit forhold til det ubevidste og din praksis med aktiv imagination. Øvelserne kan omfatte visualiseringsrejser, dialog med indre figurer og kreative udtryksformer
 2. Online præsentationer og gruppediskussioner: Deltag i interaktive teoretiske oplæg, hvor filosofien bag aktiv imagination udforskes. Her vil der blive mulighed for gruppedialog, hvor vi kan dele indsigter, refleksioner og erfaringer og derigennem skabe et støttende og givende læringsfællesskab
 3. Videooptagelser: Se online-præsentationerne, når det passer dig. Hvis ikke du har tid til at være med live til de teoretiske oplæg, vil de blive optaget, så du kan se dem, når du har tid og altid kan gå tilbage og gense dem.
 4. Symbolfortolkning: Udforsk forskellige tilgange til at forstå og opdage betydning i dine indre oplevelser og til at tolke de symboler, arketyper og metaforer, der opstår under aktiv imagination.
 5. Skriveøvelser og refleksioner: Dyrk kunsten at skrive dagbog som en måde at indfange og reflektere over dine aktive imaginationer. Få klarhed over dine personlige indsigter, spor mønstre og eksperimentér med selvrefleksioner for at fordybe din forståelse af rejsen.
 6. Integration i hverdagen: Afprøv forskellige praktiske metoder til at integrere den visdom og de indsigter du får med dig fra de aktive imaginationer i din hverdag.
 7. Gå på opdagelse i lydens univers: Bliv bekendt med forskellige lydlandskaber og udforsk de dybe forbindelser mellem lyd, imagination og heling. Opbyg din egen ritual/aktiv imagination “playlist” og eksperimentér med måder at bruge lyd som transformativt redskab.
 8. Drømmearbejde og aktiv imagination: Opdag sammenhængen mellem drømme og aktiv imagination og hvordan disse to smukke praksisser kan informere og berige hinanden
 9. Etiske overvejelser: Bliv mere bevidst om de etiske overvejelser og de potentielle udfordringer, der kan opstå i forbindelse med aktiv imagination.
 10. Anbefalede kilder og videre læring: Modtag en udvalgt liste over anbefalede bøger, artikler, videoer og online ressourcer, der kan udvide din forståelse af aktiv imagination og relaterede emner ud over kursets horisont.

I løbet af kurset vil du få mulighed for at blive en del af et kreativt læringsmiljø, hvor du kan stille spørgsmål, dele erfaringer og modtage støtte. Ved afslutningen af kurset vil du forhåbentlig ikke kun have udviklet en solid viden om aktiv imagination og fået redskaber til fortsætte din rejse hinsides kursets rammer, men også opdaget et fællesskab af ligesindede “psykonauter” baseret i, eller omkring, København.

Som supplement til kurset vil vi også afholde et “urban retreat” i begyndelsen af September og enkelte kakaoceremonier i løbet af efteråret, hvor du vil have mulighed for at fordybe din praksis med aktiv imagination i en rituel kontekst. 

(Arrangementerne er ikke inkluderet i kursusprisen, men der vil være mulighed for at få rabat som deltager i kurset)

Kursusoverblik​

September​

1-3/9: Urban Retreat (supplement)

7/9. Modul 1: Søsætning af skibet: Introduktion til aktiv imagination

 • ​Teorien bag aktiv imagination
 • ​Aktiv imaginations antikke rødder
 • ​Tabet af den symbolske verden og forbindelsen til “dybenes ånd”

14/9. Online præsentation med Q&A

21/9. Modul 2: Om at være på sjælens hav

 • ​At indgå et bånd med sjælen
 • ​Esse in Anima: Den indre kopernikanske revolution
 • ​Altre og ofringer

28/9: Online præsentation med Q&A

Oktober

5/10. Module 3: Etableringen af det indre tempel

 • ​At udhugge et rituelt rum, hvor sjælen kan træde frem
 • ​“Gelassenheit” - Eller kunsten at lade ting ske i psyken
 • ​At gribe ud efter Intet: Åndens fattigdom og fattigdommens ånd

7/10: Kakaoceremoni: Active imagination and the Mundus Imaginalis (supplement)

12/10: Online præsentation med Q&A

19/10. Modul 4: Catabasis: nedstigning i underverdenen

 • ​Ihukommelsen af Hades, mødet med Persephone
 • ​Udforskning af dybhavet; Om at dykke ned i underverden
 • ​At omfavne mørket som frugtbarhedens jordbund

26/10: Online præsentation med Q&A

November

2/11: Module 5: Om Helte og Søuhyre

 • ​Heltens skygge
 • ​“Deo Concedente”: At forholde sig til noget Andet end den heroiske vilje
 • ​Aktiv imagination som “post-heroisk” praksis

9/11: Online præsentation med Q&A

16/11: Module 6: Guddommelig fertilitet: Fra himmel til helvede - og tilbage igen

 • ​Mennesket som jordemoder for guderne
 • ​Relationen mellem “det indre barn” og “det guddommelige barn”
 • ​Overgangsrummet; at give form gennem legefuldhed

23/11: Online præsentation med Q&A

25/11: Kakaoceremoni: (supplement)

30/11: Modul 7: At møde sjælens virkelighed

 • ​“Vi er virkelige!”: Sjælens personificerede virkelighed
 • ​Relationen til den gamle vise mand og Anima/Animus
 • ​Altid allerede personificeret; et lynblik på James Hillmans arketypiske univers

December

7/12: Online præsentation med Q&A

14/12: Modul 8:Aktiv imagination som indvielsesvej

 • ​“Full circle”: Jungiansk psykologi og de antikke mysteriereligioner
 • ​Salomes øjne genåbnet: At leve livet med sjælens blik og et blik for sjælen
 • ​At træde ud af cirklen: integration som en kropslig og kontinuerlig process

16/12 Kakaoceremoni (Supplement)

Kursusinfo:

Tid: Praksis:fysisk hver anden torsdag fra19-21.30. Teori:Online hver anden torsdag fra 19.30-20.30

Sted: ‘Virkelig’ yoga studie på Tagensvej 85C. 2200. København N

Pris: Early Bird til 1. August: 1800 Kr. Reduceret pris: 1400 kr. (for studerende, arbejdeløse eller på anden vis økonomisk pressede)

Fuld pris: efter 1. August: 2200. Reduceret pris 1800.

Max antal af deltagere: 12 personer

Tilmelding: kontakt mig på info@nikolajknub.dk eller 26 70 51 89

Kontakt mig

Sidder du inde med spørgsmål? Så kontakt mig.

Du er altid velkommen til at kontakte mig på telefon, sms eller mail, eller bruge formularen, for en uforpligtende samtale.

Telefonen er åben alle hverdage mellem 08.00 og 16.00. Læg gerne en besked hvis jeg ikke har mulighed for at besvare dit opkald, så vender jeg tilbage så hurtigt som muligt, og som regel samme dag.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Find vej

Tagensvej 85C, 1. sal., 2200 Kbh

Sdr. Strandvej 10, 3000 Helsingør

CVR: 43655698

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.